Izvor: A1 Naša Mreža Foto: A1 Naša Mreža Video: A1 Naša Mreža
15 jul, 2024 – “Pekara Utočište” je socijalno preduzetništvo – poslastičarnica, koja već 5 godina okuplja, obučava i zapošljava mlade, žene i majke izbeglice u pravljenju i prodaji egzotičnih dezerata i poslastica.
U razgovoru sa A1 Naša mreža, Izvršna direktorka APC-a, Jovana Vinčić, govori o razvoju našeg socijalnog preduzeća.
Pored plemenitog cilja, Utočište, postalo je simbol kvalitetnih ručno-pravljenih hrskavih kanola i sicilijanskih kolača širom Beograda.
Kako je nastala pekara Utočište?
Zapravo, Utočište je kulminacija našeg socijalnog poduhvata u koji smo ušli 2019. godine, kad smo krenuli sa orijentalnom pekarom u YU Biznis centru. Ona je ubrzo prerasla u restorančić sa bliskoistočnim obrocima: od falafela, šiš tauka, zatara, preko baba ganuša, humusa do libanskih štapića sa piletinom i specijaliteta sa Pamira. Ovaj socijalni posao su razvili naši ljudi i izbeglice sa iskustvom u pravljenju hrane iz različitih zemalja i kultura koje je Centar za pomoć izbeglicama pomogao kako bi stvorili sjajno mesto za otkrivanje orijentalne, mediteranske, blisko i srednje-istočne kuhinje.
Posle mnogo muke i odricanja, uspeli smo da prebrodimo vreme Covid-a, a naše preduzetništvo je postalo prepoznatljiv brend u Beogradu. Nije bilo lako zadobiti poverenje musterija ali i probiti se u svetlu inflacije, smanjenja životnog standarda i drugih teškoća koje iz godije u godinu smanjuju kupovnu moć naših sugrađana.
Zato smo 2021 rešili da se fokusiramo na nekoliko kvalitetnih proizvoda koje smo ručno izrađivali i da se od restorana pretransformisemo u poslasticarnicu, ali smo otvorili još jedan lokal i na Vračaru da bi bili dostupniji i na staroj strani Beograda.
Vremenom, naše ručno-pravljene kanole su postale ubedljivo najveći hit i oduševile su Beograđane, tako da imamo dostavu po glavnom gradu, ali i mnoge upite za isporuku van prestonice. Naša poslasticarnica je tako postala brend kada je reč o Kanolama, kojima nema premca u Srbiji i šire.
Ne samo da ih ručno pravimo već koristimo najbolje sirovine kako bi ponudili neprevazidjen ukus koji ljude ponovo vraca kod nas.
Kako ste došli na ideju da se bavite socijalnim preduzetništvom?
Naš Centar još od 2012. godine pomaže izbeglicama u zapošljavanju u Srbiji, posebno ugroženim ženama, majkama, omladini. Sa druge strane, imali smo veliko iskustvo i u organizovanju integracijskih manifestacija na kojima se priprema egzotična hrana iz Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka što je uvek bilo jako interesantno i posećeno. Tako je nastalo i Utočište u kojem ranjive majke, žene i malde izbeglice pripremaju egzotičnu, orijentalnu, mediteransku hranu; tu stiču obuku, obučavaju se upripremi hrane, poslastica, ali i u organizaciji, prodaji, radu na kasi, komunikaciji sa mušterijama.
Danas su među našim zaposlenima samohrane majke, žene i devojke koje dolaze iz različitih zemalja širom sveta. U “Utočištu” stiču obuku, konkretna znanja, socijalizuju se, uče jezik, a sve to im pomaže da steknu zanatske i komunikacione veštine, steknu samopouzdanje i stvore bolju budućnost za sebe i svoje porodice. Neke se zadrže kod nas, neke nastave da rade u ugostiteljstvu, proizvodnji hrane, a ima i onih koje pokrenu sopstvenu proizvodnju, što nam ispunjava srca toplinom i zaokružava čitav proces i smisao funkcionisanja našeg socijalnog preduzetništva.
Gledajući sada unazad, to je bio jedan ogroman zalogaj za sve nas i brzo smo shvatili da je neophodno da poznajete svaki segment poslovanja u proizvodnji i prodaji hrane: od proizvodnje do prodaje da bi ste uspeli. Međutim, u odnosu na našu svakodnevnicu koja je zahtevna, svi ti izazovi su bili, kako mi to u šali kažemo, samo radna terapija.