недеља, 1. септембар 2024.
sren
Početna / Socijalno-integracijska pomoć / Utočište pomoglo da izbeglica iz Avganistana ostane na pravom putu, završi školovanje i stekne radno iskustvo

Utočište pomoglo da izbeglica iz Avganistana ostane na pravom putu, završi školovanje i stekne radno iskustvo

Izvor: CZA

04 jun, 2024 – ,,Utočišće’’ socijalno preduzeće, Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (CZA) pruža obuku, zapošljava mlade izbeglice, samohrane majke i pokušava da približi lokalnoj zajednici ove i druge ranjive grupe izbeglica. Ideja CZA je da kroz ,,Utočište’’, pomogne izbeglicama da se zaposle, kao i da ojača socijalnu koheziju lokalne zajednice i izbeglica. ,,Utočište’’ već 5 godina pruža šansu izbeglicama da steknu znanja, radne veštine, da se osamostale i nauče što više mogu o srpskoj kulturi i lokalnoj sredini.

Tako je pre par godina kroz Utočište, prošao i Morteza, mladi izbeglica iz Avganistana. Morteza je dugogodišnji korisnik CZA. Pored toga što smo mu pomogli oko zaposlenja, pravni tim CZA je pomogao Mortezi prethodno da dobije i azil u Srbiji. Kako Morteza objašnjava, došao je u Srbiju 2017.godine, živeo je u  domu, pohađao srednju školu za dizajn tekstila i istovremeno radio u Utočištu skraćeno radno vreme. U razgovoru sa CZA-om vezano za svoje iskustvo u Utočištu, Morteza je rekao da su ga u našem socialnom preduzeću, svi prihvatili kao prijatelja, druga i da im je beskrajno zahvalan na tome, kao i na podršci generalno. U ,,Utočištu’’ je stekao nova poznanstva, naučio više o lokalnoj sredini i zaradio džeparac koji mu je pomogao da smanji svoje  troškove pohađanja života. U međuvremenu, Morteza je završio srednju školu. Poučen lepim iskustvom, sada i Morteza kaže da hoće da pomogne drugim ljudima, isto kao što su i njemu svojevremeno pomogli u ,,Utočištu’’. Morteza vidi sebe u Srbiji i svestan je da treba dalje da napreduje i hoće da bude “svoj čovek” kako kaže. U CZA smo ponosni što smo pomogli Mortezu da završi srednju školu i da utre sebi put za nove uspehe.

,,Utočište’’ predstavlja naš dugogodišnji socijalni poduhvat radnih obuka i zapošljavanja ranjivih grupa, kroz koji želimo da pomognemo ranjivim grupama da se finansijski osamostale i integrišu u društvo. Prvo smo otvorili orijentalnu pekaru u YU Biznis Centru 2019.godine, da bi pekara ubrzo prerasla u mali restoran,a kasnije i u poslastičarnicu. Kako je poslednjih godina, životni standard u Srbiji značajno opao zbog inflacije i raznih drugih teškoća, fokusirali smo se na manji broj proizvoda među kojima na i ručno pravljene kanole po kojima smo postali prepoznatljivi u Beogradu. Ipak, ,,Utočište’’ je sačuvalo svoje proizvodne kapacitete hrane i peciva i uvek možemo ponovo da počnemo da proizvodimo hranu  i za izbeglice u slučaju nepredviđenih okolnosti ili novih  humanitarnih kriza i situacija. Uspostavili smo takav biznis model, koji omogućava ,,Utočištu’’ da opstane svih ovih godina, prilagodi se na razne situacije i istovremeno sprovodi razne obuke.

Sve vreme našeg poslovanja dajemo treninge izbeglicama u oblasti organizacije, prodaje, proizvodnje, onlajn marketinga i drugih aktivnosti, kako bi izbeglice naučile nove radne veštine, pronašle lakše zaposlenje, ali i počele da razmišljaju o otvaranju svojih malih preduzeća. Na osnovu stečenog iskustva i znanja u Utočištu, želimo da otvorimo biznis incubator koji bi i više pomagao izbeglicama u osnivanju i vodjenju svojih manjih preduzeća. Sada, u ,,Utočištu’’ organizujemo proizvodnju poslastica, radimo ketering za poslovne i druge vrste događaja, sponzorišemo reklame kako bi dopreli do šire lokalne zajednice, organizujemo onlajn prodaju i hoćemo dalje da jačamo saradnju sa domaćim kompanijama, kako bi ih još više uključili u lanac vrednosti naših proizvoda. Ideja je da se pomogne izbeglicama, nauči o kulturi, istoriji izbeglica i istovremeno ojača srpska lokalna ekonomija kroz dalje zapošljavanje, otvaranje ili jačanje malih preduzeća.

Naš focus je na pripremi kvalitetnih kolača, ali smo otvoreni i za druge aktivnosti u budućnosti. Asortiman naše socijalne pekare obuhvata ručno pravljene izvrsne postlastice, kroz koje se ukrštaju uticaji arapske, sefardske, normanske i vizantijske kuhinje. Spoj ukusa, sastojaka, boja, simbolizuje kulture Bliskog istoka odakle izbeglice dolaze, kao i kulture Evrope. U ponudi sada imamo između ostalog, ručno pravljene hrskave kanole, tartove i sicilijanske kolače. Veganski biancomangiare i bezglutenski caprese tart, kao dezerti mogu zadovoljiti svačiji ukus, sasvim sigurno i ideja je da nastavimo da razvijamo naše poslovanje, učimo jedni o drugima kroz ove poslastice i pomažemo izbeglicama. Kako bi bili pristupačniji svim zainteresovanim posetiocima otvorili smo lokal na Novom Beogradu u YUBC centru kao i na staroj strani Beograda na Vračaru. CZA želi da pozove sve ljude dobre volje, organizacije, firme da nas posete, postanu deo naše uspešne priče i podrže da i dalje nastavimo da pomažemo izbeglicama i doprinosimo razvoju našeg društva!

Pogledajte još

Utočište: Ručnopravljene kanole za bolje sutra

Izvor: A1 Naša Mreža Foto: A1 Naša Mreža Video: A1 Naša Mreža 15 jul, 2024 …