Početna / AZILNE PRIČE / Dodeljen prvi azil u Srbiji maloletniku bez pratnje

Dodeljen prvi azil u Srbiji maloletniku bez pratnje

autor:APC i BETA      foto:Reuters

Beograd,28.januara – Krajem 2018 godine maloletna devojčica iz jedne afričke zemlje dobila je azil u Srbiji i to je prvi azil dodeljen maloletnom licu bez pratnje u našoj zemlji.

Reč je o devojčici koja je žrtva trgovine ljudima i koju je  APC zastupao u postupku traženja azila, nakon što se pre više od pola godine našla u Srbiji.

Ona je na prevaru, uz obećanje da ce imati mogućnost da završi školovanje, odvedena iz svoje domovine u jednu našu susednu zemlju gde je nasilno uključena u lanac prostitucije.

Iako je uspela da zatraži zaštitu ilegalno je gurnuta u Srbiju u koju nikada ranije nije niti ušla niti u njoj boravila.

Nadležne institucije u Srbiji su brzo reagovale u ovom slučaju.

Prošlo je nešto duže od pola godine pre nego što je dobila azil.

Tokom azilnog postupka je potvrđeno  da je reč o  žrtvi trgovine ljudima sa ciljem seksualne eksploatacije.

Kao osnov za dodelu azila u odluci je navedeno da su ispunjena svi uslovi propisani Protokolom za prevenciju, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudskim bićima, naročito ženama i decom iz 2000 godine.

APC je naveo da je prošle godine gotovo 700 dece bez pratnje roditelja izrazilo nameru da traži azil, od ukupno 8.433 lica, što je više od osam odsto svih tražilaca azila.

“Trenutno u Srbiji imamo više od 200 maloletnika bez pratnje roditelja samo u Sjenici, dok u Krnjači i u drugim centrima ukupno imamo više od 400 dece”, rečeno je u APC.

Organizacija je ocenila da je potrebno nastaviti sa tom praksom i brzo sprovoditi postupke azila za decu bez roditelja, kako bi oni ili dobili zaštitu u Srbiji ili bili spojeni sa roditeljima, ako su oni na sigurnom.

“Decu bez roditelja treba smeštati u posebne ustanove za rad i smeštaj dece bez roditelja, nikako u centre za prihvat koji su namenjeni odraslima, što je sada masovno slučaj u Srbiji. Zamislite da vaše dete bude potpuno samo u nekom kampu u nekoj dalekoj zemlji sa odraslima koji su potpuno nepoznati, iz drugih zemalja, drugih običaja, jezika.. Mogućnosti da dete bude ugroženo i zloupotrebljeno su ogromne”, dodali su u APC.

U APC navode da Srbiji nedostaje poseban centar za smeštaj dece izbeglica bez roditelja gde bi imali potrebnu stručnu pomoć i brigu.

“U ovom trenutku mnogi od starijih maloletnika bez roditelja se nalaze na otvorenom i nisu u smeštaju, a kapaciteti za smeštaj dece bez pratnje roditelja nisu dovoljni za potrebe koje postoje”, smatraju u tom centru.

Pogledajte još

Avganistanac, prva izbeglica preduzetnik u Srbiji

priredio: APC          foto: APC BEOGRAD,10.februara – Četrdesetšestogodišnji Avganistanac, je prva izbeglica koja je postala preduzetnik u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *